

I. Informiranje upravičencev o izvajanju ukrepa dobrobit živali:
- pogoji pri izvajanju zahteve glede paše goveda, obveznosti informiranja in obveščanja javnosti o aktivnostih in viru sofinanciranja ter 4 urnega usposabljanja s področja DŽ. (predstavitev pogojev in najpogostejših napak pri izvajanju le teh ter zmanjšanja plačil zaradi teh napak na podlagi Kataloga zmanjšanj plačil in izključitev).
II. Pašništvo:
- prilagajanje paše goveda podnebnim spremembam,
- počutje goveda na paši (in v hlevu) v poletni vročini – vročinski stres in kako ga preprečimo (senca, pršenje, ventilacija (v hlevu), tehnika paše in krmljenja…),
- pomen oskrbe z vodo (na pašnikih in v hlevu, higiena vode, korita (oblike, dimenzije…), pretok vode),
- zaščita živali na paši pred ekstremnimi vremenskimi pogoji,
- možnosti, nevarnosti in prednosti skupne paše različnih vrst rejnih živali,
- pasme goveda in izkoriščanje voluminozne krme na paši.
III. Ravnanje z živalmi:
- porodništvo (pomoč pri telitvah…),
- vzreja telet (pomen mleziva, večkratno napajanje, mlečni nadomestki, sistemi vzreje telet, krma in potrebe po hranilnih snoveh),
- vpliv krme na dobro počutje živali (priprava kakovostne voluminozne krme…).
IV. Preventivno zdravstveno varstvo goveda:
- preprečevanje šepavosti – bolezni in korekcija parkljev,
- vpliv hleva na zdravstveno stanje goveda (optimalna klima (škodljivi plini in njihova koncentracija, načini prezračevanja hlevov, izmenjava zraka v hlevu poleti in pozimi, prepih…) in osvetlitev hleva in vpliv osvetlitve na proizvodne parametre.
V. Predstavitev dobrih praks v Sloveniji