Pokličite nas: +386 (0)590 500 30

Pišite nam: info@monotro.si

Navade, s katerimi lahko izboljšate svoje zdravje, počutje, srečo

Če želite biti srečnejši, uspešnejši in izboljšati kakovost življenja, morate stalno skrbeti zase, za svoj um, telo in duha.

Zapomnite si, da je skrb zase prioriteta, ne razkošje.

Predstavljamo vam navade, s katerimi lahko zaživite bolj kvalitetno življenje.

Nasveti, ki vam bodo vzeli 1-5 minut dnevno

GLOBOKO DIHANJE

Globoko dihanje poveča prekrvavitev tako, da v mišice in možgane dovaja kisik. Več kisika vodi v povečanje energije, bolj zdrave mišice, vezi in organe. Zato se pogosteje poslužujte globokega dihanja.


JEJTE KAKOVOSTNEJŠO PREHRANO

Telo je motor, hrana pa gorivo. Zato se osredotočite na polnovredno hrano; izogibajte pa se predelani hrani in rafiniranemu sladkorju. Sami ugotovite, katera hrana najbolj paše vašemu telesu.


DOVOLJ SE HIDRIRAJTE

Človeško telo je sestavljeno iz približno 60% vode. Nekateri deli telesa, kot so možgani, pljuča, srce pa iz več kot 70% vode.
Pitje vode (ne gaziranih pijač, sokov, sladkanih čajev) je enostaven način, kako lahko poskrbite zase. Ne vzame vam dodatnega časa, energije in ni vam potrebno vložiti veliko napora.


IZRAŽAJTE HVALEŽNOST

Hvaležnost je ena najpreprostejših, a najmogočnejših stvari. Bodite hvaležni za vse dobre stvari, ki se vam dogajajo. Zapomnite si, da nič ni samoumevno.


OBJEMAJTE SE

Objemanje ima veliko pozitivnih učinkov. Poveča se nivo serotonina (izboljša se razpoloženje in sreča), okrepi se imunski sistem, zviša se samozavest, zniža krvni tlak, sprosti se napetost. Samo nekaj sekund potrebujete in že se boste bolje počutili.


MEDITIRAJTE

Če ste eden tistih ljudi, ki misli, da ne more meditirati, ni več opravičila. Poskusite.

Nasveti, ki vam bodo vzeli malo več časa

KAKOVOSTEN SPANEC

Poskrbite za kakovosten spanec. Spat se odpravite vsak dan ob približno enaki uri; soba naj bo temna; poskrbite za tišino; izogibajte se uporabi televizije; vzmetnica naj bo dovolj trda,… Priporočljivo je, da vsak dan spite okoli 8 ur.


GIBAJTE SE

Lahko greste na sprehod, kolesarit, v hribe, plavat, na jogo, tečt,… karkoli, samo, da telo spravite v gibanje. Tudi hoja po stopnicah je koristna. Če živita ali delate v bloku, stolpnici, izkoristite stopnice. Ne vzame vam veliko časa.


PREŽIVITE ČAS S TISTIMI, KI JIH IMATE RADI

Dogovorite se za zmenek s svojim partnerjem. Preživite poseben dan s svojim otrokom. Obiščite starše. Pojdite na vesele urice s svojim najboljšim prijateljem.

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki se družijo, srečnejši.


IZKORISTITE DOPUST

Veliko ljudi ne porabi svojega dopusta. Vzemite si proste dni in se odklopite od vsakodnevne rutine. Naj bo ta čas namenjen zabavi in temu, da se napolnite z energijo.


NAREDITE NEKAJ ZA ZABAVO

Kdaj ste nazadnje nekaj naredili samo za zabavo? Ne zato, da bi imeli od tega korist.
Pojdite plesat. Smejte se s prijatelji. Pojdite na bowling. Kupite si rože. Udeležite se zabavnega dogodka.


RAZVAJAJTE SE

Ko poskrbite za fizični izgled, se tudi čustveno počutite bolje (seveda je tudi obratno).
Pojdite k frizerju, na masažo, uredite si nohte, kupite si novo obleko,…


PREŽIVITE ČAS V NARAVI

Raziskave so pokazale, da ima preživljanje časa v naravi številne koristi na zdravje, vključno z znižanjem ravni stresnega hormona. Zato pojdite ven, v gozd, na obalo, v hribe.


ZNEBITE SE NEGATIVNOSTI

Zavestno se družite s pozitivnimi ljudmi, ki hranijo vašo dušo in ob katerih se počutite odlično. Zmanjšajte pa preživljanje časa z ljudmi, ki vas izčrpavajo.
Obkrožite se z ljubeznijo in pozitivno energijo.


PRIVOŠČITE SI KOPEL

To je enostaven in poceni način, kako poskrbeti zase.
Kopel napolnite s soljo, eteričnim oljem, prižgite sveče in se sprostite.


OCENITE SE

Vzemite si čas in razmislite o svojem življenju, vedenju, kaj ste dosegli, kaj si še želite,… Ocenite, kaj želite, da ostane tako kot je in kaj si želite spremeniti.


PONUDITE POMOČ

Ponudite pomoč ljudem, ki jo potrebujejo. Izkazalo se je, da prostovoljstvo pomaga ljudem, da se počutijo srečnejši.


BODITE PUSTOLOVSKI

Izstopite iz svoje cone udobja. Bodite pogumni. Izzovite se – na katerem koli področju (telesnem, duševnem, čustvenem). Počutili se boste močnejši, samozavestnejši in ponosni.


POSPRAVITE

Pospravite dom, pisarno,… in počutili se boste bolj sproščeno.


BODITE USTVARJALNI

Vsi imamo potrebo po rasti, razvijati ustvarjalnost in se v celoti izraziti. Poiščite svojo ustvarjalno dušo – slikajte, plešite, fotografirajte, nekaj zgradite, rešujte probleme,…


POSTAVITE SI MEJE

To je pomembno za zdrave odnose, samozavest in zdravo življenje. Vedeti morate, kaj si želite in česa ne boste sprejeli.
Ugotovite, kam vam uhaja energija in ukrepajte.
Spoznajte in spoštujte svoje meje – tako fizične kot čustvene.


POBEGNITE

Pobegnite za kratek čas in si napolnite baterije.
Brez slabe vesti si oglejte tisto nanizanko, ki vam je všeč; pojdite v kino, preberite knjigo,… oziroma počnite tisto, kjer se lahko popolnoma izklopite.


BODITE PRIJAZNI DO SEBE

Do sebe bodite prijazni, potrpežljivi in razumevajoči. Sami s sabo ravnajte tako, kot z vašim najboljšim prijateljem. Govorite si tako kot govorite tistim, ki jih imate radi.

Prepustite se ljubezni. Dovolite se imeti radi.

ZAČNITE SKRBETI ZASE ŽE SEDAJ!

Izgovori, izgovori, izgovori

Najverjetneje se vam bodo pojavljale misli, da ne zmorete in iskali boste izgovore.

Tukaj je nekaj pogostih izgovorov s strategijo, kako si pomagati.

NIMAM ČASA ZA TAKE STVARI

Koliko ur na dan preživete pred televizijo oziroma na socialnih omrežjih? Nekatere raziskave so pokazale, da v povprečju odrasel človek za te stvari porabi 4 ure na dan. Kaj, če bi samo pol tega časa namenili skrbi zase?

Pametno začnite izkoriščati čas, ki ga imate. Poleg tega nekaj zgornjih predlogov sploh ne zahteva posebnega časa – globoko dihajte, popijte dodaten kozarec vode, lepo se pogovarjajte sami s sabo, pojejte jabolko,…


JAZ TEGA NE POTREBUJEM

Verjemite, če ne boste skrbeli zase, vas bo nekega dne nekaj spomnilo na to. In takrat boste porabili veliko več časa in vložili veliko več energije, da “prišli na zeleno vejo”.
Odgovorni ste zase in zato poskrbite zase že sedaj.


SEM PREVEČ UTRUJEN

Super. Odpočijte se in s tem naredite veliko zase.
Preveč ljudi, ko so utrujeni, posega po kofeinu, sladkih prigrizkih oziroma najdejo druge načine, da se zamotijo.

Delo na sebi je zahtevno. En dan vam bo lažje kot drug dan. Poleg tega morate vsak dan narediti nekaj zase. Vendar ne obupajte. Z uporabo kakšnega od zgornjih nasvetov, se boste počutili prenovljene.


ZAME JE TO PRETEŽKO

Eden izmed najpogostejših izgovorov je ta, da si ne upajo začeti, ker se bojijo, da bo pretežko.
Če se tudi vam pojavljajo take misli vedite, da morate izbrati tisto stvar, ki se vam zdi enostavna in jo izvajati. Noben korak ni premajhen.

Kaj je resnična vrednost, ki vam jo zagotovi delo na sebi?

Postanete boljši starš, počutite se bolje, ste bolj zdravi, imate več energije, znižate raven stresa,…

Katero področje pa si vi želite izboljšati? Razmislite in to vas bo motiviralo. Če skrbite zase samo zato, ker mislite, da morate, potem ne bo učinka.