Pokličite nas: +386 (0)590 500 30

Pišite nam: info@monotro.si

Kako dvigniti lastno vrednosti in si več zaupati

Ko se pogledate v ogledalo, kaj vidite? Vidite nekoga, ki ga občudujete, mu zaupate in v katerega popolnoma verjamete? Ali vidite nekoga, ki bi mu lahko rekli nesposobnež?

Tisto, kar vam vsak dan govori tihi glas v vaši glavi, kakor se vidite, to je vaša lastna vrednost.

Vaša lastna vrednost je lahko vaš najboljši prijatelj ali pa sovražnik.

Preberite si, kako jo lahko dvignete in začnete bolj verjeti vase.

Da boste (ponovno) začeli zaupati vase, je potreben čas

Vaša lastna vrednost je zaupanje vase, da ste sposobni nekaj doseči

Lahko imate visoko lastno vrednost, ko prosite za napredovanje ali povišico. Po drugi strani pa imate nizko lastno vrednost, ko morate nastopati pred večjim številom ljudi. 

Redko se boste v vsaki situaciji počutili samozavestne. Lahko pa to pridobite skozi čas.
Primer: Ko ste pričeli s kariero, se verjetno niste počutili tako samozavestno, kot se danes, saj ste z leti pridobili veliko izkušenj in novega znanja, da ste lahko danes bolj suvereni v tem kar delate.

Zavedajte se, da ni vaša krivda nekaj, na kar nimate vpliva

Vaša lastna vrednost, je vaše mnenje o vas. Poskrbite, da tako tudi ostane. Vaša lastna vrednost ne bi smela biti odvisna od vaših interakcij z drugimi ljudmi. Torej, lahko vplivate na vaše vedenje in odnose, ne morete pa vplivati na odzive drugih ljudi.

Čeprav je težko verjeti, večina reakcij, s katerimi se soočate v življenju, nima nič opraviti z vami. Ta oseba ponavadi nekaj preživlja v svojem življenju in ste vi le nekdo, na katerega prenaša svojo negativno energijo. 
Pomislite, da ste tudi vi že imeli slab dan in ste bili nesramni do nekoga, ki s tem ni imel ničesar.

Primer: Včasih boste poslali prošnjo za delovno mesto in vas ne bodo poklicali na razgovor. S časoma se začnete spraševati, ali ste res kvalificirani za to delovno mesto; oziroma, kaj morate spremeniti pri sebi, v življenjepisu, da boste bolj opazni,…
V resnici pa podjetje že ima kandidata, vendar je bil potreben razpis, saj tako zahteva zakonodaja.

Zato ne smete dopustiti, da zunanji dogodki negativno vplivajo na vašo lastno vrednost.

Sami s seboj se pogovarjajte pozitivno

Če si želite zvišati samopodobo, poskrbite, da boste s seboj govorili pozitivno. Bodite spodbudni.

Iz vaših možganov “izbrišite” stavke, kot so: “Nikoli stvari ne naredim dobro”; “To se vedno zgodi samo meni.”; “Čutim, da se mi bo zgodilo nekaj slabega.”,… Če boste še naprej nadaljevali z negativnim razmišljanjem, se vam bodo še naprej dogajale negativne stvari in na tak način ne boste nikoli zvišali samopodobe.

Zamenjajte strah za vznemirjenost

Študije so pokazale, da lahko samopodobo dvignete tudi s tem, kako razumete strah.
Ko vas bo naslednjič strah sestanka z vašim glavnim šefom, to občutite kot vznemirjenje in ne kot strah. Tako naj bi se odzivali bolj z navdušenjem in posledično boste tudi uspešnejši.

To potrjuje tudi dejstvo, da ni nič dobro ali slabo, gre samo za to, kako se vi odzovete na določeno stvar.

Vlagajte vase

Če želite v življenju napredovati, morate investirati vase. Obiščite seminar, preberite knjigo, ukvarjajte se s športom, investirajte v hobi, ki vas osrečuje,…

Zapomnite si. Za gradnjo zaupanja vase potrebujete čas, zato morate biti potrpežljivi in ne pozabite, vložiti morate veliko dela.