Pokličite nas: +386 (0)590 500 30

Pišite nam: info@monotro.si

Jugovzhodna Slovenija | Novo mesto

Do usposabljanja so upravičena kmetijska gospodarstva, ki so vstopila v Ukrep Dobrobit živali.

V imenu kmetijskega gospodarstva se usposabljanja lahko udeleži le en posameznik, in sicer:

  • nosilec kmetijskega gospodarstva ALI
  • njegov namestnik ALI
  • član kmetije ALI
  • oseba, ki je zaposlena na kmetijskem gospodarstvu,

in je vpisan(a) v Register kmetijskih gospodarstev.

Srčno vas prosimo, da se usposabljanja udeležite v terminu, za katerega ste/boste prejeli vabilo.

V dvorani namreč ni zagotovljenih dodatnih stolov, skupine udeležencev pa so polne.

V Novem mestu bodo naslednje izvedbe:

  • sreda, 16. januar 2019, od 16.00 do 19.15,
  • sreda, 23. januar 2019, od 16.00 do 19.15,
  • sreda, 30. januar 2019, od 16.00 do 19.15,
  • petek, 1. februar 2019, od 16.00 do 19.15,
  • sreda, 6. februar 2019, od 16.00 do 19.15.

Registracija udeležencev bo potekala od 15.30 do 15.50.
Prosimo, da se zglasite pravočasno.

Lokacija:

OOZ Novo mesto
Foersterjeva ulica 10
8000 Novo mesto

Parkiranje:

Zadostno število parkirnih mest je na voljo pred stavbo.

S seboj prinesite:

  • veljaven osebni dokument,
  • številko KMG-MID,
  • potrdilo delodajalca o zaposlitvi; če ste zaposleni na kmetiji,
  • pisalo,
  • očala; če jih potrebujete,
  • osvežitev za odmor – vodo.

I. Informiranje upravičencev o izvajanju ukrepa dobrobit živali:

  • pogoji pri izvajanju zahteve glede paše goveda, obveznosti informiranja in obveščanja javnosti o aktivnostih in viru sofinanciranja ter 4 urnega usposabljanja s področja DŽ. (predstavitev pogojev in najpogostejših napak pri izvajanju le teh ter zmanjšanja plačil zaradi teh napak na podlagi Kataloga zmanjšanj plačil in izključitev).

II. Pašništvo:

  • prilagajanje paše goveda podnebnim spremembam,
  • počutje goveda na paši (in v hlevu) v poletni vročini – vročinski stres in kako ga preprečimo (senca, pršenje, ventilacija (v hlevu), tehnika paše in krmljenja…),
  • pomen oskrbe z vodo (na pašnikih in v hlevu, higiena vode, korita (oblike, dimenzije…), pretok vode),
  • zaščita živali na paši pred ekstremnimi vremenskimi pogoji,
  • možnosti, nevarnosti in prednosti skupne paše različnih vrst rejnih živali,
  • pasme goveda in izkoriščanje voluminozne krme na paši.

III. Ravnanje z živalmi:

  • porodništvo (pomoč pri telitvah…),
  • vzreja telet (pomen mleziva, večkratno napajanje, mlečni nadomestki, sistemi vzreje telet, krma in potrebe po hranilnih snoveh),
  • vpliv krme na dobro počutje živali (priprava kakovostne voluminozne krme…).

IV. Preventivno zdravstveno varstvo goveda:

  • preprečevanje šepavosti – bolezni in korekcija parkljev,
  • vpliv hleva na zdravstveno stanje goveda (optimalna klima (škodljivi plini in njihova koncentracija, načini prezračevanja hlevov, izmenjava zraka v hlevu poleti in pozimi, prepih…) in osvetlitev hleva in vpliv osvetlitve na proizvodne parametre.

V. Predstavitev dobrih praks v Sloveniji

Anton Kukenberger

Simon Zupanc

Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo na: